Rijangst begeleiding

Rijangst kan zich openbaren in meerdere gradaties en vormen.

Autorijschool Maxor Lelystad voor hulp bij rijangst en verkeersfobie

Geen schaamte voor rijangst!

Rijangst c.q. verkeersangst of verkeersfobie kan ernstig zijn en volgens onderzoek blijkt een aanzienlijk deel van de automobilisten in minder of meerdere mate last te hebben van de hieronder opgesomde verschijnselen. Uit schaamte durven veel mensen geen hulp te vragen, anderen leggen zich er bij neer geen auto meer te gaan rijden. Met rijangst blijven zitten is niet nodig: Pak het aan! Ik geef mijn doeltreffende rijangst-begeleiding ook buiten de regio Flevoland.

 • Een beklemmend gevoel tijdens het autorijden.
 • Trillende ledematen (vooral de voeten niet stil kunnen houden)
 • Verkramping van de ledematen.
 • Niet tegen muziek in de auto kunnen, terwijl je dat normaal gesproken plezierig vindt.
 • Het hebben van negatieve gedachten die je niet kunt onderdrukken.
 • Paniekaanval / hyperventilatie.
 • Ontstaan van angst om in slaap te vallen.
 • Een opkomende gedachte controle over het voertuig te verliezen.
 • Paniekgevoel de controle over jezelf te verliezen!
 • Tunnelvisie: je kijkt alleen recht voor je en durft niet je hoofd te draaien waardoor je onvoldoende om je heen waarneemt (zeer gevaarlijke conditie)

Er zijn meerdere vormen van rijangst.

Rijangst kan zich openbaren in meerdere gradaties en vormen, en uit zich in matige tot ernstige angstgevoelens. In eerste instantie heeft rijangst niets te maken met je rijvaardigheid, want zelfs wanneer je beroepsmatig de weg op moet bestaat de kans dat je van het ene op het andere moment getroffen wordt door paniek of angstgevoelens die dermate sterk aanwezig zijn tijdens het autorijden dat je niet meer verder durft te rijden. Zo’n ervaring kan leiden tot een toestand die iedere keer terugkomt, waarbij alleen de gedachte aan de eerdere ervaring je er van weerhoudt om opnieuw te gaan autorijden, er is dan sprake van angst om de angst. Rationeel met deze rijangst leren omgaan is de enige manier om het autorijden opnieuw aanvaardbaar of prettig te maken. Mijn begeleiding als rijangst-coach kan een bijdrage leveren aan het herstel van je zelfvertrouwen.

Angst voor de snelweg.

Vermijd je wel eens bewust de snelweg? Dankzij het netwerk van snelwegen bereiken we sneller onze bestemming dan via buitenwegen. De snelweg is voor het grootste deel een overzichtelijke weg, borden boven en naast de weg geven lang van tevoren informatie over de te volgen route. Rijden op een snelweg kan echter nogal saai zijn, zeker wanneer deze loopt door een eentonig landschap. In die omstandigheid kan het rijden op de snelweg slaapverwekkend zijn. De angst om in slaap te vallen is op zo’n moment een reële vrees, het is daarom raadzaam om tijdens lange ritten regelmatig even te stoppen.

Files en de angst in slaap te vallen.

Ons land heeft een compact wegennet, vooral in de Randstad. De verkeersdruk is groot waardoor we iedere dag geconfronteerd worden met filevorming. Rijden in een file kan zeer vermoeiend zijn. Vooral na een warme lange werkdag in een auto zonder airco terug naar huis rijdend is het voor velen een ware uitdaging alert te blijven. Herkent je dit of heb je al een dergelijk moment meegemaakt? Het is aangetoond dat het gebruik van de airco vermoeidheid kan uitstellen, maar op den duur nooit voorkomen! Stop daarom altijd op een veilige plaats wanneer je vermoeidheid voelt opkomen! Ontkennen dat je moe bent en vechten tegen de slaap omdat je nog verder “MOET” rijden is levensgevaarlijk.

Rijangst-begeleiding in eigen auto.

Rijangst is geen reden tot schaamte, want je bent de enige niet! Uit onderzoek is gebleken dat ruim 10% van de bestuurders zich regelmatig gespannen voelt achter het stuur. Met gezonde spanning is niets mis maar het wordt een ander verhaal wanneer je jezelf en anderen in gevaar brengt vanwege je angstervaring. Voor mensen die te maken hebben met rijangst of gebrek aan rijervaring geef ik gerichte begeleiding. In eerste instantie is dit in mijn lesauto (automaat ook mogelijk) indien blijkt dat je rijvaardigheid en voertuigbeheersing voldoende is, begeleid ik je in jouw eigen auto.

Plan van aanpak.

De rijangst-begeleiding die Autorijschool Maxor Lelystad aanbiedt is gericht op het wegnemen of verminderen van spanning tijdens het autorijden. Allereerst gaan we samen tijdens de intake een gesprek aan om te zien of we het trigger-moment van de angst kunnen achterhalen. Dus; Aan welke condities moet de situatie voldoen om de angst te laten optreden? Het moment vlak voordat de angst optreedt noemen we het trigger-moment. Dit hoeft niet altijd met verkeer of autorijden te maken te hebben, een (negatieve) gedachte of herinnering kan eveneens aanleiding zijn tot een belemmerend gevoel van spanning of nervositeit. Vaak is rijangst een combinatie van te weinig rijervaring, gevoelens van ongemak, onzekerheid en soms kan er sprake zijn van een fobische angststoornis.

Aandachtspunten zijn: locatie, tijdstip en tijdsduur.

 • Hoe sterk is de angst? Is er verschil in sterkte? (ik gebruik hier voor een angstladder)
 • Waar treedt de angst op en wanneer is deze het sterkst aanwezig?
 • Hoe lang duurt het angst moment?
 • Zijn er factoren die een rol spelen bij het herhalen van de rijangst (denk hierbij aan te weinig nachtrust, emotionele gebeurtenis etc.)

Deze stappen doorlopen we.

 • Het intakegesprek vindt plaats bij jou thuis.
 • De eerste praktijk rijangst-begeleiding geef ik altijd in een lesauto (zowel automaat als schakel is mogelijk)
 • Jouw veiligheid staat altijd voorop!
 • Tijdens de rijvaardigheidscheck kijk naar het totaalbeeld van de manier waarop je autorijdt.
 • Indien nodig geef ik tips en stuur ik (soms letterlijk) bij. Na deze eerste rit kijken we samen hoe deze is verlopen.

Zit en stuurhouding.

Een kleine correctie van stuur en zithouding kan al zorgen voor ontspanning en vermindering van rijangst. Veel automobilisten gebruiken vanwege een verkeerde zithouding veel energie. Het gevolg is vermoeidheid, rug- nek en schouderklachten. Zeker wanneer men verkrampt (zonder dit te weten) achter het stuur zit. Betere ondersteuning van de autostoel en een optimale stuurafstelling (indien mogelijk) geeft meer vertrouwen en zorgt voor een ontspannen zithouding.

Wees geen leerling tijdens een opfris-les of rijangst-begeleiding maar automobilist…

Beschouw rijangst-begeleiding niet als rijles, hoe eerder je het gevoel hebt als automobilist achter het stuur te zitten des te sneller verloopt het proces. Ik ben gespecialiseerd in de NLP rijangst begeleiding werkwijze en gebruik deze methode naast andere tools waar ik over beschik. Het hebben van een “automobilisten mindset” geldt overigens ook voor opfrisrijles. 

Heb je lang niet gereden? Neem een opfrisrijles!

Na het volgen van een aantal opfrislessen ga je weer met vertrouwen de weg op. Mocht je daarna nog coaching willen in je eigen auto om bijvoorbeeld het parkeren te verbeteren dan kan dat ook. Voor de begeleiding in jouw eigen auto maakt het mij niet uit of dit in een handgeschakelde auto is of een automaat. Wil je 2 uurtjes rijden, of heb je nog nooit in een automaat gereden? Wil je ervaren hoe dat is, bel 06-54213882 voor een opfrisrijles bij Rijschool Maxor Lelystad.

06 - 54213882

App GRATIS je vraag