Faalangst
Mocht je al een keer een faalangst-rijexamen gedaan hebben, dan ben ik benieuwd naar je ervaring.Rijexamen en faalangst
Tegenwoordig is het mogelijk voor examenkandidaten met faalangst om naast het reguliere rijexamen ook een faalangstexamen bij het CBR af te leggen. Het faalangstexamen geeft de kandidaat meer mogelijkheden voor rustmomenten omdat het toegestaan is om time-outs te nemen. Doordat dit mogelijk is neemt vaak een deel van de examenstress af. Je hoeft niet eerder examen gedaan te hebben om het faalangstexamen aan te vragen. Het rijbewijs is precies hetzelfde als van iemand die een gewoon examen heeft gedaan. Over hoe het tijdens het faalangstexamen er ongeveer aan toegaat heeft het CBR dit filmpje gemaakt. Ik heb veel ervaring met het coaching van examenkandidaten voor dit rijexamen.
Heb ik faalangst en zou het faalangstexamen iets voor mij zijn?
Wanneer je onderstaande punten herkent, ben je mogelijk iemand die gevoelig is voor faalangst:
- Mijn omgeving geeft mij het gevoel dat ik beter moet presteren.
- Ik ben er van overtuigd dat ik geen fouten mag maken tijdens het rijexamen.
- Het examen geeft mij het idee dat ik voor de examinator mijn uiterste best moet doen.
- Ondanks dat ik cum laude ben geslaagd voor mijn studie, lukt het maar niet om voor het rijexamen te slagen.
- Ik zie mezelf als een perfectionist en ben heel punctueel en kritisch ten opzichte van mijn leven en werk.
Interne en externe factoren
Het verloop van een rijexamen is afhankelijk van interne en externe factoren. De interne factoren hebben betrekking op jou voor wat betreft je kennis en vaardigheden en de staat van de lesauto waarmee je examen doet. Een andere interne factor zit letterlijk in jezelf, en betreft je stemming of gemoedsrust.
De externe factoren zijn afhankelijk van de situatie op dat moment, zoals; het weer, de examinator, en uiteraard het verkeer. Wanneer je hier je van te voren druk over gaat maken dan werp je voor jezelf een onnodig hoge barrière op. Je ontwikkeld dan een negatief gedachtenpatroon in de trant van: “Ik hoop dat ik niet nerveus ben” of “Hopelijk is het rustig op de weg”
Aan de eerste negatieve factor zou je iets kunnen doen want dit heeft betrekking op jezelf, het nemen van wat valeriaan of een ander natuurlijk kalmeringsmiddel kan helpen evenals meditatie. De tweede negatieve gedachte heeft betrekking op een externe factor. Je kunt er niets aan doen wanneer het “druk” is op de weg, het enige dat je kunt doen is dit inzien en accepteren. Wanneer je goed opgeleid bent dan kan je met drukke situaties over weg en zul je daardoor meer zelfvertrouwen hebben.
Ervaring met het faalangstexamen?
Tijdens het faalangstexamen krijg je de gelegenheid tot het nemen van een time-out en om slordigheidsfouten te herstellen. Mocht je al een keer een faalangst-rijexamen gedaan hebben, dan ben ik benieuwd naar je ervaring. Je commentaar kun je invoeren in het daarvoor bestemde veld van het contactformulier.
- Hoe heb je het faalangstexamen ervaren?
- Hoe heeft jouw rijinstructeur je voorbereid op het (faalangst) rijexamen?
- Welk verschil merkte je t.a.v. een gewoon examen, of was dit je eerste rijexamen?
- Met welk ander gevoel ging je de weg op?
- Wat voor feedback ontving je van de examinator na het faalangstexamen?
Heb je lang niet gereden? Neem een opfrisrijles!
Na het volgen van een aantal opfrislessen ga je weer met vertrouwen de weg op. Mocht je daarna nog coaching willen in je eigen auto om bijvoorbeeld het parkeren te verbeteren dan kan dat ook. Voor de begeleiding in jouw eigen auto maakt het mij niet uit of dit in een handgeschakelde auto is of een automaat. Wil je 2 uurtjes rijden, of heb je nog nooit in een automaat gereden? Wil je ervaren hoe dat is, bel 06-54213882 voor een opfrisrijles bij Rijschool Maxor Lelystad.
06 - 54213882
App GRATIS je vraag